MSP-Academy Nederland

Workshop Mentale Ruimte en Depressie (MSP-D)

Christine Beenhakker

Een op de tien Nederlanders kampt met depressieve gevoelens. Iedereen die met depressie te maken heeft gehad, weet dat die kan leiden tot verlammende angst, vreugdeloosheid, enorme persoonlijke onvrede en een gevoel van wanhoop. De z.g. methode ‘Depression in Awareness Space’ (MSP-D) is een experimentele behandelmethode voor gesprekstherapie bij depressie, met als doel om de lijdensdruk van depressie te verminderen. Deze methode is ontwikkeld door sociaal psycholoog en wetenschapper Dr. Lucas Derks.

Veel mensen ervaren hun depressie als “duisternis”: iets dat donker, hard, zwaar of ondoorzichtig is. Winston Churchill beschreef zijn eigen depressie bijvoorbeeld als een “zwarte hond“. Weer anderen ervaren hun depressie als een “zwarte wolk”, een “black box” of als een “zware, donkere steen dat drukt”. Deze metaforen wijzen op een “driedimensionaal beeld” van een depressief gevoel.
Bij de methode MSP-D wordt gewerkt met deze metaforen, en wordt het probleem dat het neerslachtige gevoel veroorzaakt in belangrijke mate getransformeerd en/of opgelost, waardoor het depressieve gevoel in veel gevallen vermindert of zelfs helemaal verdwijnt.

In deze tweedaagse workshop leer je een praktische therapeutische methode om lichte tot matige depressie te behandelen, gebaseerd op NLP en mentale ruimte psychologie.
Op de eerste dag leer je wat een depressie precies is volgens de DSM V, hoe je de symptomen ervan kunt herkennen, en word je ingewijd in de basisprincipes van mentale ruimte psychologie.
Op de tweede dag wordt de methodiek MSP-D nader uitgelegd en uitgebreid geoefend.
Met deze kennis en vaardigheden ben je in staat om cliënten met depressieve klachten te behandelen met deze methodiek.

De  belangrijkste onderwerpen zijn:

 • Anatomie van depressie volgens DSM V
 • Het brein en de samenhang tussen lichaam en geest
 • Overtuigingen anders bekeken
 • Doenmodus en Zijnmodus bij depressie
 • Depressiemetaforen
 • Visualisatie en meditatie: driedimensionaal denken
 • Mentale ruimte psychologie (Mental Space Psychology)
 • Methode Mentale ruimte en depressie (MSP-D)
 • New Behaviour Generator: een rolmodel
 • Loslaten en transformeren van pijn

De workshop is bestemd voor praktijkondersteuners POH GGZ, psychosociaal therapeuten, gedragstherapeuten, counselors, psychologen, gezondheidscoaches, jeugdzorgwerkers, huisartsen, psychiaters en andere zorgverleners.
Het minimum aantal deelnemers bedraagt 10 personen.

15 en 16 november 2019

Inhoud accordeon

De cursusdata zijn vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2019, van 10.00 – 17.00 uur
De locatie is in centraal Nederland, nog nader te bepalen
De kosten bedragen € 495,00, inclusief lunch, koffie, thee en lesmateriaal.

 • Christine Beenhakker (toegepast psycholoog)
 • Dienie van Wijngaarden (GZ psycholoog).

Inhoud accordeon

Velden met een * zijn verplicht

Inschrijfformulier

  NeeJa

  Aansluiten bij de alliantie.

  De Nederlandse Academie voor Mentale Ruimte Psychologie is een alliantie, waarin meerdere partners onafhankelijk bijdragen zonder centrale administratie. Vandaar dat u bij ieder aanbod andere namen en adressen vind.
  Meer weten?
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram